Jaký je rozdíl mezi jednotrubkovým a dvoutrubkovým systémem?





Jedno-trubkový systém má napojeny radiátory do otopné soustavy tak, že na hlavní větvi pro přívod jsou za sebou napojeny paralelně všechny ostatní radiátory. To znamená, že vratná voda z prvního radiátoru je vstupní voda druhého radiátoru atp. Poslední radiátor vrací zpětnou vodu do hlavní větvě zpětné vody. U tohoto systému je dobré zohlednit dimenzování těles, které jsou v sérii napojeny a to tak, že poslední radiátor by měl být rozměrově největší neboť do něj vstupuje nejchladnější voda.
U tohoto druhu systému je nuté použít vhodné typy ventilů, které umožní průtok i při zavření jednoho z radiátoru. Společnost Laurensnabízí například ventily Carlix Centrixblock nebo Carlix Monoblock, které jsou vybaveny tzv. by-passem. Tento zajistí i při uzavření radiátoru průtok do dalších "zapnutých" radiátorů.




Dvou-trubkový systém se odlišuje tak, že každý radiátor má svůj vlastní vstup a výstup a je zajištěn přívod stejně ohřáté vody (stejné nastavení vstupní teploty), jak pro první tak i pro poslední radiátor. Tento otopný systém je běžně používán a má celkově snadnější údržbu a regulaci. Dle možností a potřeb stavby se tento systém dále dělí na

  • Dvoutrubkový systém protiproudý - celková délka potrubí od čerpadla k a od radiátoru je menší u radiátorů, které jsou blíže k čerpadlu, a větší u radiátorů, které jsou ve větší vzdálenosti od čerpadla. Z tohoto důvodu může být diferenční tlak u radiátorů, které jsou k čerpadlu nejblíže, podstatně vyšší než u radiátorů, které jsou nejdále od čerpadla. Při navrhování systému je nutno tuto skutečnost brát v úvahu. Výhodou protiproudého systému je to, že vedení potrubí je kladeno v přímější linii než u souproudých systémů.
  • Dvoutrubkový systém souproudý (Tichelmannův systém) - celková délka potrubí od čerpadla k radiátoru a od každého radiátoru je stejná pro všechny radiátory ve stejném podlaží. Umožňuje to výhodné rozvádění vody.
  • Dvoutrubkový systém s horním rozvodem - rozvodné potrubí je umístěno v zavěšeném podhledu a větrací otvory jsou instalovány ve středových polohách. Tento typ systému je obvyklý ve větších budovách, protože jeho vyvážení i regulaci lze provést relativně snadno. Rovněž dodatečné rozšíření systému je snadné.
  • Dvoutrubkový systém s potrubím umístěným pod podlahou se běžně používá v domech a budovách, kde potrubí nemůže být instalováno ve stropních podhledech. Rozvodné potrubí je umístěno pod podlahou.







Zjistěte si orientační výkon radiátoru potřebný pro ohřev místnosti.

Spočítejte si, jak výkonný radiátor potřebujete do Vaší místnosti zadáním celkového objemu nebo jednoduše zadáním šířky, délky a výšky místnosti do naší kalkulačky potřebného výkonu.



Aktuální katalog s radiátory Laurens

V tištěném katalogu naleznete kompletní přehled radiátorů a příslušenství, které firma Laurens nabízí. Technická data, ceny a rozměrové varianty jsou uvedeny pouze na internetu v interaktivním webovém katalogu. Ten naleznete přímo na těchto stránkách.



Vytvořila společnost